Bajazz Trad Band

Tradjazz

Bajazz band trond

Bajazz Trad Band spiller som navnet sier tradjazz. Dette er også kjent som New Orleans Jazz, for musikkformen har sitt utspring i New Orleans, Louisiana – en av sørstatene i USA.

Opp gjennom årene har New Orleans vært en smeltedigel for musikk. Her møttes fargede amerikanere både slaver og frie, hit kom indianere og karibiere, fordrevne franske soldater og europeiske immigranter. Fra denne miksen vokste det frem en ny musikkform som ble kjent som tradjazz.

Mange av de låtene Bajazz Trad Band spiller er fra tidlig på 1900-tallet. De er en blanding av mye forskjellig, bl.a. tidlig brassband militærmusikk, fransk dans og afrikanske rytmer. En typisk besetning består av en frontlinje med blåsere (trompet, trombone og klarinett) og en rytmeseksjon med piano, banjo, trommer og tuba. Bluesen – som utviklet seg parallelt er mer melankolsk, og handler mye om smerte, tapt kjærlighet og urett. Bluesen spilles ofte i et rolig tempo, mens tradjazzen er mer up-beat, og låter friskere. Når du hører tradjazz er det vanskelig å sitte stille, du vil opp og danse.

Tradjazz er improvisert musikk, hvor en melodi først presenteres – så improviseres det rundt melodien. Derfor blir låtene forskjellige hver gang de spilles, og hvor Bajazz Trad Band havner er ikke alltid mulig å forutse. Men som oftest lander Bajazz Trad Band på bena.

Bajazz Trad Band har holdt det gående i over 40 år. Dagens utgave av Bajazz Trad Band stiller med piano, trompet, klarinett, trombone, banjo, sax, trommer, bass og vokal.